,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини До 70-річчя утворення Черкаської області у ЧДТУ видали книгу «100 видатних особистостей Черкащини»
Середа, 24 квітня 2024 15:12

До 70-річчя утворення Черкаської області у ЧДТУ видали книгу «100 видатних особистостей Черкащини»

До 70-річчя утворення Черкаської області у ЧДТУ видали книгу «100 видатних особистостей Черкащини»

24 квітня 2024 року на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи Черкаського державного технологічного університету пройшла Ювілейна ХV Міжнародна науково-практична конференція «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку і регулювання», яка була започаткована 15 років тому за ініціативи завідувачки кафедри – доктора економічних наук, професора,  Почесного працівника туризму України Лариси Чепурди.

На ювілейну конференцію до ЧДТУ завітали шановані гості, багаторічні партнери університету і кафедри туризму та готельно-ресторанної справи – заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук, доцент Олександр Шамрай та директор Державного архіву Черкаської області, кандидат історичних наук, доцент  Тетяна Клименко

Наукова подія розпочалася із презентації науково-популярного видання – першого тому збірки «100 видатних особистостей Черкащини», який до 70-річчя утворення Черкаської області підготувала кафедра туризму і готельно-ресторанної справи ЧДТУ за підтримки адміністрації університету, Державного архіву Черкаської області та Черкаської обласної військової адміністрації.

– Упродовж п’ятнадцяти років конференція, яку проводить кафедра туризму та готельно-ресторанної справи, сприяє розвитку студентської молоді, за якою наше майбутнє. Збірка «100 видатних особистостей Черкащини» – це вагомий внесок у туристичну та краєзнавчу сферу, адже Черкащина багата на туристичні об'єкти, визначні місця, які дали життя і поштовх для діяльності багатьом особистостям. Сьогодні ми разом повинні зберігати, популяризувати і розвивати наші історичні надбання, – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

«100 видатних особистостей Черкащини» – результат кропіткої роботи викладачів і студентів, які майже рік працювали над збором матеріалів, вивчали, досліджували, аналізували життєві шляхи персоналій, які зробили свій внесок у розвиток України.

– Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи є ініціатором і організатором багатьох кулінарних фестивалів у регіоні, ми видали Туристичну абетку, розробили туристичні маршрути Черкащини, створили туристичні програми області, якими користуються наші стейкхолдери – туристичні оператори. Саме під час розроблення туристичних програм ми і звернули увагу на історичні постаті, які жили і творили у нашому краї. Адже не лише туристичні пам’ятки привертають увагу туристів, а саме люди чіпляють за живе – туристи цікавляться особистостями. Тому, у нас виникла ідея –  до 70-ти річчя утворення Черкаської області започаткувати видання про персоналії Черкащини. Хочу зауважити, що ми першими в Україні створили таку збірку, яка розрахована на широке коло читачів і покликана популяризувати Черкащину як на теренах нашої країни, так і на міжнародному рівні, – наголосила ідейна натхненниця видання – завідувачка кафедри туризму і готельно-ресторанної справи  Лариса Чепурда.

Заступник голови Черкаської облдержадміністрації Олександр Шамрай переказав учасникам конференції вітання від начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, зазначивши, що спільними зусиллями вдалося зробити важливу справу.

– У виданні є маловідомі персоналії, і нові імена, які сьогодні прославляють Черкащину. Якщо хтось тільки формує перелік видатних особистостей, то кафедра туризму та готельно-ресторанної справи вже видає збірку і показує Черкащину у всій її красі, – наголосив Олександр Шамрай, побажавши кафедрі втілення нових ініціатив.

Своєю чергою директор Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко, яка виступила рецензентом видання, зауважила, що збірка  буде корисною не лише для читачів Черкаського регіону, а й для всіх, хто цікавиться видатними постатями, що жили і працювали на нашій землі, адже, книга презентуватиме історичні постаті України для закордоння.  

– Історія створюється не кимось віртуально, а самими людьми. Історію творять люди – люди, які народилися, працювали, жили на Черкащині, дали поштовх для історичної спадщини, – підкреслила Тетяна Клименко.

У передмові до видання, яку написав доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко, під назвою «Персоналістичний вимір історії черкащини як запорука формування туристичної привабливості регіону» зазначається, що гордість кожного регіону – це його люди, які своєю діяльністю, хистом, стараннями та, безумовно, волею долі стали знаковими постатями не лише рідної України, але і світу. 

– В історії Черкаського краю є чимало людей, життєвий шлях яких примножив її славу. З їхніми іменами пов’язані давні часи і славна козаччина, становлення молодої Української держави і сучасні непрості турботи. У першому томі перших 100-та видатних особистостей Черкащини акцентується увага, головним чином, не лише на відомих, класичних уродженцях Черкащини, про яких написано чимало досліджень, як то Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Старицький, Кирило Стеценко, Василь Симоненко. Також представлені сучасні видатні особистості – уродженці Черкащини. Серед відомих сучасників виділяють футболістів Артема Довбика та Віталія Миколенка, баскетболіста Святослава Михайлюка, співака Олега Винника, музиканта Андрія Хливнюка, музичну селекторку і діджейку Дар’ю Коломієць, дизайнерку Айну Гассе, телеведучих Ірену Карпу та Оксану Соколову, актора театру і кіно Тараса Цимбалюка, письменника Артема Чеха. Ці особистості є уособленням того краю, який їх зростив, виплекав і дав путівку в життя. Для них усіх мала батьківщина – це святе місце. І тут ми говоримо про благословенний край – рідну і мальовничу Черкащину, – сказав у своїй промові Валентин Лазуренко.

Під час конференції викладачі та студенти у своїх доповідях представили життєвий шлях таких визначних черкащан як: Василь Авраменко, якого називають батьком українського танцю; український політичний та громадський діяч, дисидент, політв’язень, член УНА-УНСО, поет Анатолій Лупиніс; український вчений-винахідник Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей); українські авіаконструктори-винахідники брати Касяненки; український письменник, військовослужбовець Збройних Сил України Артем Чех (Артем Чередник); український музикант Андрій Хливнюк та інші.