,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Артем Гончаров про досягнення факультету електронних технологій і робототехніки у 2017 році
Середа, 17 січня 2018 09:27

Артем Гончаров про досягнення факультету електронних технологій і робототехніки у 2017 році

Артем Гончаров про досягнення факультету електронних технологій і робототехніки у 2017 році

У 2017 році за підтримки керівництва університету та обласної державної адміністрації в Черкаському державному технологічному університеті започатковано розвиток робототехнічного напряму, в зв’язку з чим факультет змінив свою назву на факультет електронних технологій і робототехніки (ФЕТР), відбулися зміни і в назвах двох кафедр, тепер це кафедра радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем (РТРС) та кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій (ПМКТ).

-         Такі зміни здійснені не для зміни «обгортки» з тим самим наповненням, за цим стоїть кропітка робота колективу факультету, - наголошує декан факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ Артем Гончаров. - Вже зараз в діючих навчальних планах є дисципліни, пов’язані з робототехнікою, а з 2018 року розпочинається набір студентів за двома новими освітніми програмами «Робототехнічні системи та автоматизація» спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» і «Радіотехніка та робототехнічні системи» спеціальності 172 «Телекомунікації та радіотехніка» для здобуття освітніх ступенів бакалавра та магістра.

У межах реалізації «Обласної програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2017-2019 роки» передбачене фінансування проектів факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ: «Лабораторія сучасних цифрових рішень та робототехнічних систем» на базі лабораторії цифрової обробки сигналів ім. професора Ю.П. Кунченка кафедри РТРС; «Лабораторія автоматизації та робототехнічних систем і комплексів» на базі кафедри ПМКТ.

У межах цієї програми здійснюється закупівля обладнання на суму близько 200 тисяч гривень для лабораторії кафедри РТРС, а найближчим часом планується її відкриття. У 2018 році заплановано подальше оновлення лабораторно-технічної бази факультету.

У 2017 році вперше здійснено набір студентів на базі ОКР молодшого спеціаліста за спеціальністю 125 Кібербезпека, що є стратегічно важливою для нашої держави та користується популярністю серед абітурієнтів.

Наразі найбільше студентів на факультеті навчається за спеціальністю 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

Розвивається співпраця з компаніями Jabil, «Теко Трейд», «Сікам Україна» та іншими, планується відкриття в ЧДТУ інжинірінгової лабораторії, організованої в рамках співпраці з Noosphere Engineering School. Необхідне обладнання вже придбане та здійснюється ремонт приміщення.

У 2017 році кафедрами факультету організовані та проведені VI Міжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів – 2017» (ОСНП-2017), присвячена пам’яті професора Кунченка Юрія Петровича;VI Міжнародна науково-технічна конференція «Датчики, прилади та системи – 2017».

Протягом 2017 року на кафедрі ПМКТ виконувалась прикладна науково-дослідна робота № 209-17 «Створення високоефективного інтелектуального комплексу для розробки та дослідження п'єзоелектричних компонентів для приладобудування, медицини та робототехніки». Міністерство освіти і науки України розпочало фінансування проекту «Розробка мобільного високоефективного ультразвукового хірургічного інструменту для військової та цивільної медицини», що набрав 73,33 балів в конкурсі наукових робіт молодих учених. На кафедрі ЕТС виконувалась госпдоговірна науково-дослідна робота на тему «Моделювання процесу експлуатації силових трансформаторів з урахуванням закону дифузійно-немонотонного розподілу їх відмов».

16 травня на базі ЧДТУ відбулися моніторинг виконання проекту Tempus NETCENG Національним Еразмус + офісом в Україні та майстер-класи від Європейських партнерів проекту. Також в рамках проекту було надано можливість прийняти участь у літніх докторальних школах, а також навчання в Технічному університеті Берліна на тренінгах та майстер-класах з інжинірингу та робототехніки.

Окремо слід виділити здобутки співробітників нашого факультету у різноманітних конкурсах проектів, стартапів:

• команда від кафедри ПМКТ нашого факультету увійшла в десятку фіналістів у конкурсі інженерних стартапів Vernadsky Challenge з проектом «MUSIC-Med (Mobile Ultrasonic Surgical Instrument for Civil-military Medicine) Мобільний ультразвуковий хірургічний інструмент для військової та цивільної медицини»;

• команда від кафедри РТРС виборола перше місце в Інноваційному турнірі «Best device for FAI», що відбувся в м. Дніпрі 27 травня. Організатор турніру – Noosphere Engineering School – запропонував учасникам розробити концепт пристрою для Міжнародної авіаційної федерації (Federation Aeronautique Internationale – FAI), який буде використовуватися у змаганнях з повітроплавання;

• команда від нашого факультету здобула перше місце на II Всеукраїнському фестивалі з робототехніки та інновацій «Bestrobofest» у номінації «Кращий технічний проект»;

• за результатами конкурсного відбору команда кафедри ПМКТ з проектом «MUSIC-Med» увійшла до фіналу конкурсу Battle-ВНЗ, що відбувається у межах проекту «Innovation market» та бізнес-інкубатору YEP.

Студенти та викладачі факультету відвідали дев’ятий всеукраїнський фестиваль робототехніки Robotica 2017, що проходив у Палаці спорту «Україна» (м. Київ); виставку «Безпека», що проходила у виставковому центрі «Експо-Центр» (м. Київ); а також міжнародні спеціалізовані виставки «Енергетика в промисловості 2017» та «Енергоефективність. Відновлювальна енергетика» (м. Київ).

У листопаді цього року на XX Міжнародному Фестивалі-конкурсі «БАРВИ ОСЕНІ – 2017» Диплом Лауреата І ступеня у номінації “Художнє декламування” отримала студентка першого курсу ФЕТР Олена Зубрицька.