,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Ректор ЧДТУ взяла участь в роботі Черкаської обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I-IV рівнів акредитації
Субота, 22 листопада 2014 11:02

Ректор ЧДТУ взяла участь в роботі Черкаської обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I-IV рівнів акредитації

Ректор ЧДТУ взяла участь в роботі Черкаської обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I-IV рівнів акредитації

Трансформація університетів у центри незалежної думки, забезпечення справедливої  конкуренції між закладами вищої освіти, створення зв’язку між ринком праці та системою вищої освіти як запоруки її високої якості, інтеграція вищої освіти України у світовий та європейський  освітньо-науковий простір. Це – одні з основних принципів Стратегії реформування вищої освіти, розробленої на основі Закону України «Про вищу освіту», що вступив у дію 6 вересня цього року.

Саме про впровадження Закону в практику роботи вищих навчальних закладів області говорили 19 листопада 2014 р. їхні керівники та представники обласної влади у Черкаському національному університеті імені Б. Хмельницького під час обласної ради ректорів, директорів ВНЗ I-IV рівнів акредитації.

Перед присутніми виступив заступник голови – керівник апарату Черкаської облдержадміністрації Віталій Володимирович Коваль, який, зокрема,зазначив, що нині влада працює над тим, щоб перспективними були не лише гуманітарний, економічний, юридичний напрямки в освітній галузі, але й технічний, прикладний. Зокрема, нещодавно за ініціативи обласної влади було започатковано співпрацю місцевого науково-виробничого підприємства «Фотоприлад» з Черкаським державним технологічним університетом з метою оновлення та розширення кадрового потенціалу за рахунок працевлаштування молодих спеціалістів.

У ході засідання ради ректорів порушувалися питання про забезпечення автономії закладів вищої освіти, яка полягатиме у самостійності навчального закладу, отриманні ними майнових прав, права власності на результати наукових робіт, зокрема тих, що виконані за бюджетні кошти. Мова йшла і про систему реформування фінансування вищої освіти, що полягатиме у підвищенні ефективності державних витрат на вищу освіту без суттєвого збільшення їх частини у держбюджеті, приміром шляхом здобуття грантів. Говорили також про інтеграцію у світовий освітній та науковий простір, про підвищення вимог до якості знань абітурієнтів та студентів, якості викладацької майстерності педагогів та ін.

З пропозиціями та поглядами на систему впровадження нового закону України «Про вищу освіту»виступала ректорЧеркаського державного технологічного університету, професор Тамара Миколаївна Качала.Вона вважає, що у цій справі між навчальними закладами повинна бути постійна співпраця. Для цього ректор ЧДТУ запропонувала колегам об’єднати зусилля та для обміну думками створити освітній сайт.