,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У Черкасах презентували першу в Україні бібліотеку тактильних книжок, у створенні якої взяв участь ЧДТУ
Середа, 17 травня 2017 11:06

У Черкасах презентували першу в Україні бібліотеку тактильних книжок, у створенні якої взяв участь ЧДТУ

У Черкасах презентували першу в Україні бібліотеку тактильних книжок, у створенні якої взяв участь ЧДТУ

16 травня у Черкасах відбулась презентація унікальної бібліотеки, створеної у рамках проекту “Тактильні книжки для слабозорих та незрячих дітей”, участь у якому взяв Черкаський державний технологічний університет. Зокрема, саме у рамках цього проекту студентка 3 курсу кафедри дизайну факультету комп'ютеризованих технологій машинобудування та дизайну ЧДТУ Дар’я Дихно створила унікальний тактильний календар для людей з вадами зору.

Загалом, бібліотеку тактильних книжок - 17 посібників для дітей дошкільного та шкільного віку із порушеннями зору -  було  створено руками понад 80 студентів, учнів, викладачів черкаських навчальних закладів. Кожна книжка є оригінальною - ручної роботи, створена в єдиному примірнику -  а кілька посібників створено з використанням новітніх технологій і не мають аналогів в Україні.

Бібліотека складається із тактильних книжок різноманітної тематики: традиції та побут українців, правила дорожнього руху, особиста гігієна, пори року, відомі казки, природні явища, овочі та фрукти, квіти, тварини, основи математики, тощо. Справжньою родзинкою проекту стали два посібники із біології для школярів з вадами зору, завдяки яким незрячі діти будуть вивчати будову внутрішніх органів людини. Один із них виготовлено на 3D-принтері з використанням методу комп’ютерного моделювання кафедрою дизайну ЧДТУ. Учасники проекту-творці книжок отримали подяки міського голови Черкас Анатолія Бондаренка.

Бібліотеку тактильних книжок для слабозорих та незрячих дітей буде розміщено на базі КЗ «Черкаська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст. ЧОР», користуватися нею зможуть чотири навчальних заклади міста для дітей з порушеннями зору, серед яких і дошкільні заклади.

Унікальна бібліотека відбулася завдяки соціальному проекту “Тактильні книжки для слабозорих та незрячих дітей”, ініційованому радником міського голови на громадських засадах з питань розвитку інноваційних проектів Світланою Трофімовою. На фестивалі “Summer Challenge 2016” проект виграв грант у 10 тис. грн., кошти якого витрачені на придбання матеріалів для книжок, робота ж відбувалась на волонтерських засадах.