,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В Черкаському державному технологічному університеті відбулися тренінги зі сталого розвитку
Понеділок, 06 червня 2016 15:44

В Черкаському державному технологічному університеті відбулися тренінги зі сталого розвитку

В Черкаському державному технологічному університеті відбулися тренінги зі сталого розвитку

В рамках програми заходів Національної мережі ВНЗ-партнерів спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ресурсним центром зі сталого розвитку ЧДТУ 30 травня – 3 червня було організовано серію тренінгів.
Назви деяких з них дуже промовисті: «Виявлення потреб в громадах. Проектний менеджмент» та «Від ідеї до втілення: як залучати ресурси задля вирішення проблем в громадах». Методом мозкового штурму студенти вчилися визначати дефініцію «Територіальна громада», вивчали сучасні технології ідентифікації потреб в цих утвореннях, розробляли анкети та опитувальні листи тощо.
В процесі тренінгових технологій проводилось теоретичне та практичне освоювання понять соціальної мобілізації та навчання ефективним комунікаціям. Наприклад, з використанням методики «Світового кафе» студенти визначали способи стимулювання молоді до активного ствердження своєї громадської позиції.
Особливо цікавими були нетрадиційні вправи з метою подолання комунікаційних бар’єрів. Учасники  весело та водночас відповідально підійшли до виконання вправ з метою набуття практичних навичок ефективного спілкування з використанням невербальних засобів для забезпечення взаєморозуміння між сторонами (вправи «Плутанина», «Простір спілкування», «Архітектор» тощо).
Кульмінацією двох тренінгових днів стала розробка проекту по спорудженню дитячого ігрового майданчику на території с. Будки, Смілянського району Черкаської області. Студентів розділили на проектні групи з яких було сформовано три мікропроекти: 1) реконструкція дитячого майданчика; 2) створення об’єктів ландшафтного дизайну; 3) організація свята для дітей. Ці проектні групи мали змогу використати отримані теоретичні знання та практичні навички, набуті в рамках Реаліті-тренінгу «Створи диво», приуроченого до дня захисту дітей.
 Концепція полягала у наступному: групу студентів вранці вивезли в с. Будки (Смілянський район), де, на основі розробленого  проекту, було роздано завдання. В цілому, мета тренінгу - реконструкція дитячого майданчика  на території дошкільного навчального закладу №11 «Сонечко» у селі Будки на засадах командоформування та самоорганізації. Всі проектні групи мали обмежений ресурс та ліміт часу (до 16.00 вони мали «здати» повністю розроблений проект).
Цікава особливість : для реалізації завдання учасники могли залучати будь-які ресурси з боку сільських мешканців, шукати спонсорів, використовувати креативний потенціал тощо. Також вони могли просити допомоги жителів для будівництва самого майданчику. Це стало прикладом унікальної співпраці, адже в процесі організації жителі села та місцеві підприємці не лише відкликалися на прохання щодо надання матеріалів (дощок, інструментів), а й безпосередньо допомагали у виконанні робіт.
Вся проектна група Реаліті-тренінгу висловлює щиру вдячність проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та його регіональному координатору в Черкаській області Ганні Бабковій за постійну підтримку протягом реалізації тренінгового курсу.
Окрема подяка спонсорам: Смілянському лісовому господарству, Меблевій фабриці «Beleza», ДРЦ «Країна свят», всім жителям села, які долучилися до свята і, безумовно, студентам Черкаського державного технологічного університету!
В кінцевому результаті Реаліті-тренінгу будківський дошкільний навчальний заклад №11 «Сонечко» отримав реконструйований дитячий майданчик, жителі села – яскравий приклад самоорганізації та впевненість в тому, що «Майбутнє країни виключно в наших руках», а команда студентів ЧДТУ – безцінний досвід проектної командної роботи!
І найголовніше, що  всі без винятку отримали незабутню яскраву винагороду – посмішки та щасливі очі дітей!
Останні два дні тренінгового курсу зі сталого розвитку (2-3 червня 2016 р.) відбувалися в рамках літньої школи Scientific Training of Teambuilding, яка уже традиційно проходила на Базі «Рось». Вправами «Мотузкового курсу» та іншими цікавими командними завданнями студенти закріпили свої навички роботи в команді, а також навчилися ефективним способам розв’язання конфліктів.
Насичені тренінгові завдання надали учасникам нові знання, безцінний практичний досвід а, найголовніше,  сформовану команду, готову ефективно діяти!