,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Колегія МОН розглянула стратегічні питання освітньої галузі
Четвер, 02 червня 2016 10:16

Колегія МОН розглянула стратегічні питання освітньої галузі

Колегія МОН розглянула стратегічні питання освітньої галузі

26 травня 2016 року у Міністерстві освіти і науки України під головуванням міністра Лілії Гриневич відбулось засідання колегії МОН. Були розглянуті підсумки науково-технічної діяльності вишів та наукових установ, заслухана інформація про стан підготовки до вступної кампанії 2016року, питання видруку шкільних підручників.

Про підсумки науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ за 2015 рік доповів заступник міністра Максим Стріха. За першими результатами участі України як асоційованого члена у програмі Європейського Союзу «Горизонт 2020» на початок року було подано 394 пропозиції щодо проектів від 556 українських команд.

Також Максим Стріха повідомив, що у 2015 році підвідомчими МОН вищими навчальними закладами було отримано 4526 охоронних документів (з яких 890 патентів на винахід, 12 за кордоном), продано 55 ліцензій, видано 1851 монографію, опубліковано 8206 статей у наукометричних базах даних Sсopus та  Web of science, отримано понад 144 тисячі цитувань у міжнародних наукометричних базах, підготовлено понад 100 тисяч публікацій у фахових виданнях.

Заступник міністра зауважив, що обсяги фінансування наукових і науково-технічних робіт за проектами міжнародного співробітництва в 2015 році зросли у порівнянні з 2014 роком більш ніж удвічі – до 38400,9 тисяч гривень. За словами Стріхи, міністерство забезпечувало максимально ефективне цільове використання державних коштів на одержання наукових і науково-прикладних результатів від проведення наукових досліджень і розробок, зокрема, у сфері національної безпеки, оборони та озброєння.

Максим Стріха зазначив, що МОН запровадив систему фінансування досліджень, засновану на оцінюванні продуктивності. Вона передбачає процедуру експертизи проектів досліджень та розробок і аналізу заключних звітів.

Директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров доповів про стан підготовки до проведення вступної кампанії 2016 року. Він зазначив, що Міністерство  опрацювало низку питань щодо вступної кампанії: скасовано цільовий прийом, триває робота щодо визначення обсягу державного замовлення. Завершилось громадське обговорення змін до Умов прийому. На деяких спеціальностях державне замовлення буде розміщуватись за спеціалізаціями. Нововведення стосуватиметься низки педагогічних, філологічних та транспортних спеціальностей.

Міністерство ухвалило рішення, за яким було змінено порядок розгляду акредитаційних справ, що дозволить прискорити та систематизувати дану процедуру. Це дозволить вищим навчальним закладам вчасно видати своїм випускникам документи про отриману освіту. Олег Шаров також зазначив, що у МОН триває робота із забезпечення освітніх прав мешканців тимчасово окупованих територій України та зони АТО, зокрема, щодо надання таким громадянам можливості отримати визнання в Україні своїх знань та кваліфікацій, як неформальної освіти.

Виконуючий обов’язки директора Інституту модернізації змісту освіти Юрій Завалевський поінформував членів колегії щодо питання затвердження переліку підручників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету, за результатами II етапу конкурсного відбору проектів підручників для учнів 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Як повідомив Завалевський, у першому турі ІІ етапу Конкурсу загальноосвітні навчальні заклади з 29 квітня по 11 травня 2016 року ознайомлювалися з електронними версіями оригінал-макетів підручників та заповнювали спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів підручників з кожного навчального предмета в Репозитарії навчального контенту. Результати відбору шкіл проаналізувала Конкурсна комісія і надала пропозиції щодо підручників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету.

Юрій Завалевський зазначив, що за результатами вибору електронних версій оригінал-макетів до переліку підручників, що можуть друкуватися за держкошт, увійшли ті, які набрали тираж не менше 2 тисяч примірників. З навчальних предметів, сумарний результат вибору яких становить менше двох тисяч, до переліку включався один підручник, який отримав найкращий результат. 13 травня конкурсними комісіями Конкурсу було оголошено висновки щодо переліку підручників, що можуть друкуватись за кошти державного бюджету. Скорочений перелік (152 назви) було передано до органів управління освітою обласних та Київської міської державних адміністрацій, і з 14 до 18 травня 2016 року загальноосвітні навчальні заклади заповнювали спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів підручників на Репозитарії, та передавали її до структурного підрозділу освіти місцевої державної адміністрації для узагальнення. Узагальнені результати другого туру ІІ етапу Конкурсу було передано до Інституту модернізації змісту освіти.

За результатами роботи конкурсних комісій Конкурсу та узагальнених результатів Інститутом модернізації змісту освіти спільно з департаментом загальної середньої та дошкільної освіти МОН було підготовлено перелік підручників для учнів 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету. Запропонований перелік було схвалено колегією МОН.

Водночас, Колегія Міносвіти доручила міністру Лілії Гриневич порушити перед Кабінетом міністрів питання про необхідність внесення змін до Постанови Кабінету міністрів, що стосується порядку друку підручників за державний кошт, щоб уможливити вчасний видрук підручників для 8-их класів і забезпечення підручниками школи до початку нового навчального року.

Також під час засідання було розглянуто питання щодо визначення кандидатів на здобуття стипендій імені Тараса Шевченка учням загальноосвітніх навчальних закладів. Колегія ухвалила рішення визначити кандидатів з числа переможців ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури 2015-2016 навчального року, які показали найкращі результати.

 

 

 

 

 

 

 

Джерело