Кафедра робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки здійснює підготовку бакалаврів та магістрів зі спеціальності

125 – Кібербезпека та захист інформації

за освітньою програмою:

  • безпека інформаційних і комунікаційних систем

172 – Електронні комунікації  та радіотехніка

за освітніми програмами:

  • радіотехніка та робототехнічні системи;
  •  телекомунікації

а також докторів філософії зі спеціальності 122 – комп’ютерні науки 

Кафедра має сучасні спеціалізовані лабораторії, технічне і програмне забезпечення, яке допоможе Вам стати висококваліфікованими фахівцями у галузі  телекомунікації, радіоелектроніки та робототехнічних систем та кібербезпеки.

Гарна освіта – успішна кар’єра!

Всеосяжний розвиток інформаційних технологій, впровадження і застосування широкого спектру різноманітних додатків, обмін даними по каналах звязку, інтенсивне використання хмарних сервісів, прогресуюче інтегрування штучного інтелекту в різноманітні сфери життя людей – далеко не повний перелік тих задач, які успішно розв’язуються при підготовці фахівців за напрямком кібербезпеки

Робототехніка – це спеціальність майбутнього, а попит на фахівців цієї галузі постійно зростає. Як свідчать міжнародні дослідження, ринок робототехніки до 2025р. зросте удвічі у порівнянні з поточним роком і буде складати понад $87 млрд.

Радіоелектроніка одна з найбільш передових і наукомістких галузей, яка забезпечує професії майбутнього: розробники в області Інтернету речей; фахівці оптоволоконних та цифрових  системи передачі даних; розробники систем управління, контролю та смарт-систем (Інтернет речей, Smart City), тощо 

Власні студентські розробки – як студенти-випускники бачать свою кафедру і кар’єрне зростання

За освітніми програмами спеціальності 172 “Електронні комунікації  та радіотехніка” та 125 “Кібербезпека та захист інформації” ми Вас навчимо:

  • проектувати та обслуговувати сучасні радіоелектронні системи, системи радіонавігації, цифрового телебачення, супутникового та мобільного зв’язку;
  • впроваджувати сучасні цифрові телекомунікаційні мережі та технології, в тому числі програмно-керовані системи передачі даних;
  • практичним розробкам цифрових систем зв’язку, мобільним телекомунікаційним та інформаційно-комунікаційним технологіям передачі інформації по волоконно-оптичних, радіо, радіорелейних та кабельних лініях зв`язку;
  • сучасному програмуванню мікропроцесорних систем та систем Інтернет речей;
  • конструюванню та впроваджуванню робототехнічних систем та систем управління
  • розробці сучасних засобів захисту інформаційних мереж;
  • проектуванню, розробці, експлуатації та моніторингу систем захисту інформації;
  • організації режиму секретності та захисту секретної інформації;
  • криптографічному  захисту  інформації, шифрування,  аутентифікація, цифровий підпис;
  • захисту баз даних від несанкціонованого доступу;
  • захисту інформації в комп`ютерних мережах;
  • захисту від комп`ютерних вірусів;
  • організаційним та нормативно-правовим основам інформаційної безпеки;
  • нормативно-правовому регулюванню документообігу;
  • адмініструванню систем різного рівня доступу;
  • та багато іншому.

Контакти приймальної комісiї:

 

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка, 460, 

 

1 корпус, к. 102

 

http://chdtu.edu.ua

   

Контакти  кафедри

 

18006, м. Черкаси,

 

бул. Шевченка, 460

 

ауд.309, корпус №1

 

E-mail: [email protected]

 

робочий телефон +380931416055

Студенти успішно опановують не тільки стандартні підходи і навички, які притаманні даній спеціальності, але мають можливість поглибити свої знання за такими напрямками, як сучасні технології віддаленого контролю (remote control), впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, відомих як Internet of Things (IoT)  – Інтернет речей, опановують системи GPS моніторингу, займаються проектуванням і впровадженням технологій «Розумний будинок», вивчають передові технології статистичної обробки даних (розробки наукової школи професора Кунченка Ю.П.) та здобувають багато інших цікавих навичок і знань, в тому числі від Академії Cisco, які дозволять майбутньому фахівцю успішно працевлаштуватися і конкурувати на ринку праці.

Лабораторія “Сучасних цифрових рішень та робототехнічних систем”

На кафедрі відкрита сучасна лабораторія «Сучасних цифрових рішень та робототехнічних систем» за підтримки Обласної державної адміністрації. Лабораторія постійно поповнюється сучасною апаратурою від провідних фірм виробників електроніки, зокрема фірми «JABIL» (Ужгород) та ін. Покращенню матеріальної бази активно сприяють випускники кафедри, які очолюють провідні компанії України.

Відтепер студенти кафедри спрямовують свої зусилля та опановують такі напрямки досліджень, як: «Розробка системи Розумний будинок», «Розробка системи GPS/GPRS моніторингу»,  «Робототехніка та автоматизація», «Розгортання, налаштування та обслуговування міні IP АТС», «Розробка технічних систем захисту витоку інформації» та ін.

Робототехніка – напрям майбутнього

Сьогодні робототехніку вважають локомотивом нової технологічної революції. Багато хто впевнений, що в найближчі роки робототехніка значно вплине на якість життя людини, і тому провідні корпорації вже зараз роблять ставку на розробку і розвиток сучасних автоматизованих смарт–систем, робототехнічних комплексів в різноманітних сферах діяльності людини.

Робототехніка – це спеціальність майбутнього, а попит на фахівців цієї галузі постійно зростає.

          Нещодавно на кафедрі відкрився новий напрямок підготовки, пов’язаний з робототехнічним напрямком і smart-системами, який все більше набирає своєї популярності, про що свідчать різноманітні заходи та змагання серед школярів, участь студентів у різноманітних пілотних проектах, присвячених розробці систем управління та автоматизації для вирішення актуальних задач. Як свідчать міжнародні дослідження, ринок робототехніки до 2025р. зросте удвічі у порівнянні з поточним роком і буде складати понад $87 млрд.

Робота з молоддю – запорука їх успіху та кар’єри

Кафедра активно співпрацює з учнями в рамках проведення літніх наукових шкіл, проведення курсів з робототехніки, фестивалів з робототехніки, різноманітних майстер-класів тощо для популяризації та ознайомлення з галуззю електроніки та телекомунікацій.

Все більше майбутніх абітурієнтів активно цікавляться новим напрямком підготовки, який нещодавно був відкритий на кафедрі.  Студенти з радістю беруть участь у різноманітних заходах на платформі Noosphere та розробляють успішні проекти.

Здобутки студентів кафедри

Студенти кафедри беруть активну участь у різноманітних студентськиї конкурсах, олімпіадах, розробляють свої перші успішні проекти та стають переможцями.

Так, студент кафедри радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем Романченко Назарій виборов І місце на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт “Black Sea Science 2018” (м.Одеса) за презентацію проекту «Система віддаленого метеорологічного спостереження для передачі і обробки даних в реальному часі» та ІІІ місце у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт Харківського національного університету радіоелектроніки, науковий керівник – д.т.н., професор Палагін В.В. За результатами конкурсного відбору даний проект суттєво випередив інші проекти із провідних вишів країни і присвячений розвитку і впровадженню сучасних технологій автономного віддаленого контролю (remote control).

Активний відпочинок студентів

Наші студенти не тільки вміють гарно вчитися, але і з задоволенням відпочивають, мандрують, беруть участь і різноманітних майстер класах, проходять практики у провідних компаніях та фірмах, виїзних заходах по спортивному радіоорієнтуванню «полювання на лисиць» тощо. При кафедрі працює колективна радіостанція ЧДТУ з позивним  UR4CYT, яка займає перші місця на багатьох міжнародних конкурсах, де студенти із задоволенням проводять свій час, отримують професійних досвід проведення радіозв’язків з любим куточком світу. Все це збагачує їх життя, надає їм досвіду та впевненості в собі, робить їх конкурентоздатними та успішними професіоналами.

Колективна радіостанція ЧДТУ

При кафедрі діє колективна радіостанція ЧДТУ з позивним  UR4CYT. Проведена робота дозволила піднятися команді університету в загальному рейтингу UCC (Український Контест Клуб) колективних аматорських радіостанцій України з 53 на 18 місце за результатами 2016 р. В 2017 році  в змаганнях CQ-WPX-RTTY, що входить до переліку самих престижних міжнародних змагань, команда колективної аматорської радіостанції ЧДТУ посіла 6-е місце в світі та перше серед колективів з України. Для популяризації даного виду спорту кафедра постійно проводить змагання серед студентів «полювання на лисиць».

Кафедра РТСК – організатор Міжнародних конференцій

Кафедра РТСК не тільки забезпечує навчальний процес на високому рівні, але і активно займається науковою діяльністю, проведенням конференцій, організацій гуртків, залученням молоді до творчого процесу самовдосконалення, що відобразилося у різноманітних відзнаках студентів.

Зокрема, кафедра з 2005 р. є постійним організатором міжнародної конференції «Обробка сигналів і негаусівських процесів», присвяченій пам’яті професора Ю.П.Кунченка.

Кафедра має успішний 30 річний досвід підготовки фахівців. Сьогодні на кафедрі здійснюється підготовка за спеціальністю 172 – «Електронні комунікації  та радіотехніка», де студенти успішно навчаються за освітніми програмами «Радіотехніка та робототехнічні системи», «Телекомунікації».

  Фахівці цієї спеціальності можуть проектувати, виготовляти, обслуговувати та ремонтувати сучасну радіотехнічну апаратуру, системи радіолокації, радіонавігації; системи охорони та відеоспостереження; системи радіозв’язку, стільникові, супутникові системи зв’язку; системи передачі даних по каналах зв’язку, включаючи оптоволоконні канали зв’язку; здійснювати програмне забезпечення інформаційно-обчислювальних систем передачі даних. Випускники даної спеціальності успішно займаються проектуванням та експлуатацією телекомунікаційних та інформаційних систем і мереж, мережевого обладнання, розробкою цифрових систем зв’язку, пакетних методів передачі, інтегруванням методів мультиплексування і комутацій, освоєнням сучасних телекомунікаційних технологій.

Під час навчання студенти кафедри мають унікальну можливість пройти навчання в Мережевій академії CISCO.

Щоб дізнатися більше, клацніть на зображення або перейдіть за цим посиланням 

SCIENCE IS THE ENGINE OF PROGRESS

Студенти кафедри беруть активну участь у наукові роботі, пишуть статті та готують наукові проекти. Тематика значної частини кваліфікаційних дипломних робіт відповідає науковому напрямку статистичного опрацювання негаусових сигналів та процесів, який був започаткований д.ф.-.м.н., професором Кунченко Ю.П., засновником кафедри радіотехніки. За результатами такої роботи студенти продовжують своє навчання на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 122 – комп’ютерні науки (за освітньою програмою математичне та комп’ютерне моделювання) та успішно захищаються.