Версія для друку
Вівторок, 13 грудня 2016 12:25

Конкурс «Знавці психології»

Пригадується, як після першої лекції з психології, на кафедру зайшов студент і запитав: «А ви допоможете мені пізнати себе? У мене багато планів, бажань та проблем. Чи зможу я зреалізуватись у житті?». Чого очікують студенти від вивчення такої , на перший погляд, легкої і знайомої галузі наукового пізнання, як психологія? Більшість студентів–«технарів» налаштована на цікаву і розважальну тренінгову роботу, що допоможе стати успішним у житті. Згодом, ця більшість переконується, що психологічні знання – це лише інструмент. Пізнавати свій внутрішній світ і працювати над собою доведеться постійно і терпляче.

Вивчаючи психологію, кожен студент незалежно від його майбутньої професії, повинен навчитися мислити психологічно при аналізі й оцінці людських дій і вчинків, при виявленні особливостей характеру і здібностей, темпераменту та інших властивостей особистості, соціально–психологічних явищ у суспільстві, колективі, особистому спілкуванні з іншими людьми тощо.

Протягом чотирьох місяців студенти 2–го курсу факультету інформаційних технологій і систем та будівельного факультету поглиблювали й розширювали знання про те, як людина думає, переживає, приймає рішення та діє в різних сферах життєдіяльності. У навчанні переважали інтерактивні методи ( методи «круглого столу», «індивідуального проекту», «мозкового штурму», «ділової гри», «драматизації» тощо.   

Навчання було спрямовано на результат:

•         давати психологічну характеристику особистості (самохарактеристику), користуючись діагностичними методами;

•         прогнозувати поведінку людини на основі розуміння її спрямованості та особливостей темпераменту і характеру;

•         визначати сильні і слабкі сторони особистості;

•         керувати власною поведінкою (організмом, настроєм, станом, мовою), застосовуючи методи саморегуляції та релаксації;

•         вірно інтерпретувати невербальну поведінку людини, правильно слухати та займати доцільну позицію у різних видах спілкування;

•         впливати на людей, застосовуючи метод переконання, навіювання, стимулювання та оцінки.

•         аналізувати і оцінювати групові процеси і явища (лідерство, конформізм, групове однодумство тощо);

•         обирати ефективний спосіб розв'язання різних типів конфліктів.

Підсумкова оцінка з дисципліни «Психологія» є результатом навчально–творчої діяльності студентів протягом семестру, де вони мали можливість продемонструвати не тільки свої знання, а й досвід творчої діяльності, вміння колективної взаємодії.

Лекційна аудиторія 201(4–ий корпус) стала чудовим майданчиком, що створив атмосферу творчого пошуку і психологічного марафону. Проведення міжгрупового конкурсу «Знавці психології» серед груп  КТ–151; СА–153; ІТП–153; СП–156; КМ–155; СКС–157; (факультет інформаційних технологій і систем) та гр..ЕК–52 (будівельний факультет)–  це не просто перевірка рівня знань студентів, а можливість кожної групи та кожного студента проявити активність, самостійність, ініціативність, змагальність, самовираженість та колективний пошук. Конкурс носив комплексний характер. Завдання–тести, психологічні притчі, вправи на вияв креативних здібностей, особливостей пам’яті, мислення, уяви виявилися доступними і цікавими не тільки для тих, хто має високий рівень навченості та володіє психологічною грамотністю, але і для далеко «не сильних» студентів. Заняття–конкурс не засмутило і не роздратувало тих, хто не зміг показати кращі результати. Навпаки, змагальна форма навчання об’єднала студентів різних груп та факультетів, присутніх викладачів (велика подяка доценту Ключці Світлані Іванівні за допомогу в організації конкурсу) та студентів–спостерігачів, стимулювала усіх до співробітництва, надаючи широкі можливості для особистісно–орієнтованого навчання.

Найактивнішими та найрезультативнішими, тобто переможцями конкурсу  «Знавці психології» сталигрупа ЕК–52 – 1–ше місце («екологи») та група СА–152 («комп’ютерщики) –2–ге місце. В особистому заліку однакову кількість балів набрали Сабельникова Алла (гр.СА–152) та  Скуцький Артем (гр..КМ–155). Вітаємо усіх переможців та учасників конкурсу!

 

К.пед.н., доцент кафедри загальної екології, педагогіки та психології Старовойтенко Наталія Василівна.

7.12.2016р.