Хімія дає в руки людині величезні можливості і сили, але при цьому вимагає грамотного відповідального їх використання.

                                                                                           Майк Адамс

     Хімія – це одна з природничих наук, завданням якої є дослідження властивостей речовин, їхньої будови, вивчення умов та способів перетворення одних речовин в інші, практичне використання таких реакцій.

     Хімічна інженерія знаходиться на зв’язку між наукою та технологією. Це одна з основних інженерних дисциплін, яка займається вивченням хімії, хімічних реакцій, перетворень, проектуванням, конструкцією та експлуатацією установок, які здійснюють хімічні реакції для вирішення практичних завдань або виготовлення корисних продуктів. Вивчення та дослідження цих процесів починається в лабораторії, а закінчується на виробництві.

    Велика увага кафедри хімічних технологій та водоочищення приділяється формуванню циклу дисциплін професійної та практичної підготовки, які є основою фахових знань та вмінь, необхідних випускникам для успішної роботи на сучасному підприємстві. Ґрунтовна хімічна підготовка відрізняє наших випускників серед інших студентів в нашому університеті. Кафедра постійно працює над вдосконаленням лабораторної бази (оснащенням лабораторій, постійним оновленням лабораторного практикуму), пошуком перспективних баз практик студентів.

     Основною метою навчальної та науково-дослідної роботи на кафедрі є забезпечення підготовки професійних кадрів хіміків-технологів, здатних вирішувати технічні та технологічні завдання щодо розвитку економіки Черкаського регіону, а також проведення фундаментальних досліджень, необхідних прикладній науці.

                                     І В ЖИТТІ І В НАВЧАННІ

Новини

 11 березня 2024 року на кафедрі хімічних технологій та водоочищення відбулася олімпіада з дисциплін «Загальна хімія» та «Неорганічна хімія» (відповідальна за проведення олімпіади доцент Мирослава Коваль). Олімпіада була поведена серед студентів 1 та 2 курсів спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія. Переможцями олімпіади стали:

Полтавець Віктор (студент 2 курсу, група ХТ-21)  – І місце

Ковтун Аліна (студентка 2 курсу, група ХТ-21) – ІІ місце

Парначова Тетяна (студентка 1 курсу, група ХТ-31) – ІІІ місце

Щиро вітаємо переможців! Зичимо подальших успіхів та досягнень

   13 березня 2024 року професор кафедри хімічних технологій та водоочищення Вязовик В.М.  прийняв активну участь в проведенні наукового пікніку в КЗ «Золотоніська санаторна школа Черкаської обласної ради» м. Золотоноша. Був проведений урок «Хімічний калейдоскоп». Всіх зацікавлених учнів школи проінформовано про перспективи навчання на спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія, можливість вдосконалення знань та вмінь шляхом закордонного стажування, реалії працевлаштування.

     1 березня 2024 року викладачі кафедри хімічних технологій та водоочищення і студенти 1-3 курсів спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія взяли активну участь в організації та проведенні Дня відкритих дверей ЧДТУ. В холі головного корпусу університету були представлені науково-технічні досягнення викладачів та студентів кафедри, наукові роботи, винаходи, лабораторні установки. Всіх зацікавлених випускників шкіл та коледжів проінформовано про перспективи навчання на спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія, можливість вдосконалення знань та вмінь шляхом закордонного стажування, реалії працевлаштування.

 

   28 лютого 2024 року в межах просвітницького проєкту ЧДТУ “Вчись, працюй, живи на Черкащині” кафедру хімічних технологій та водоочищення відвідали учні 10 та 11 класів ЗОШ № 2 с. Червона Слобода Черкаського р-ну, Черкаської обл. Доцент кафедри Тетяна Солодовнік проінформувала учнів про перспективи навчання в нашому університеті, про спеціальність 161 Хімічні технології та інженерія, за якою навчаються наші студенти, перспективи працевлаштування по закінченню ЧДТУ та набуття кваліфікації  – бакалавр хімічних технологій та інженерії. В хімічній лабораторії аналітичної хімії Солодовнік Т.В. ознайомила старшокласників з новим обладнанням, придбаним за рахунок участі в міжнародному проєкті “Water Harmony Eurasia – II” (2011-2022рр),  показала принцип його роботи. 

Чекаємно наших абітурієнтів!

ФАХІВЦІ ЧЕРКАСЬКОГО «АЗОТУ» ПРОВЕЛИ ЗУСТРІЧ ЗІ СТУДЕНТАМИ ТА ВИКЛАДАЧАМИ ЧДТУ КАФЕДРИ ХІМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ВОДООЧИЩЕННЯ

19 лютого, фахівці Черкаського «Азоту», який є стейкхолдером Черкаського Державного технологічного університету, провели зустрічі зі студентами й викладачами кафедри хімічних технологій та водоочищення.

     До ЧДТУ завітали директор департаменту з управління персоналом та соціальних питань Ірина Умярова, начальник навчального центру ПрАТ «АЗОТ» Ігор Негробов та провідний інженер-технолог Іванна Демчук. Організував зустріч  завідувач кафедри д.т.н. професор Геннадій Столяренко.

     Мова йшла про подальшу співпрацю Університету та підприємства, передбачену підписаним нещодавно договором, щодо проведення екскурсій, проходження практики та стажувань студентів і науково-педагогічних співробітників Університету, сприяння працевлаштуванню випускників Університету на підприємстві, можливість дуальної освіти студентів – поєднання теоретичного навчання на кафедрах Університету з виконанням практичних завдань на «Азоті», можливістю отримати відповідну робітничу кваліфікацію за період проходження навчання тощо.

   – Ми давно й плідно співпрацюємо у питаннях організації освітнього процесу, адже ПрАТ «АЗОТ» – флагман хімічної промисловості України, соціально відповідальне  підприємство, яке допомагає місту й забезпечує черкащан роботою.  На «Азоті» сьогодні  працюють багато випускників нашого університету, демонструючи високий рівень знань і кваліфікації. Частина з них займають керівні посади, тож Університету є ким пишатися, – зазначив під час зустрічі д.т.н. професор Геннадій Столяренко.

    Перевагами роботи на такому підприємстві, як ПрАТ «АЗОТ», є офіційне працевлаштування, наявність соціальних гарантій та дотримання законів України. Зокрема, працівники «Азоту»  щороку проходять медичні огляди. До їхніх послуг медико-санітарна частина зі стоматологічним кабінетом, де можна безоплатно отримати консультацію чи лікування, спорткомплекс у якому працівники підприємства займаються різними видами спорту, відвідують тренажерну залу. Про це розповіла директор департаменту з управління персоналом та соціальних питань Ірина Умярова.

    – Найближчим часом на нашому підприємстві буде запроваджено грейдингову систему оплати праці, яка дозволить належно оцінювати роботу та рівень кваліфікації кожного працівника і забезпечить  конкурентний рівень зарплати порівняно з іншими підприємствами, оскільки ріст середньої оплати праці за професією буде передумовою для підвищення оплати праці працівникам «Азоту», – зазначила Ірина Умярова.

        Провідний інженер-технолог Іванна Демчук акцентувала увагу присутніх на необхідності підкріплення набутих студентами теоретичних знань практичними навичками. Поділилася своїм досвідом роботи на великому підприємстві. Розповіла про важливість теоретичних знань у роботі фахівців технологічної служби. Навела багато прикладів експлуатації, обслуговування й ремонту сучасного обладнання, приладів, які забезпечують безпеку  технологічних процесів.

     Фахівці ПрАТ «АЗОТ» запросили студентів та професорсько-викладацький склад ознайомитися з виробництвом під час проведення екскурсій.

    – Ми плануємо відновити проведення навчальних курсів для хіміків-технологів у навчальному центрі ПрАТ «АЗОТ», що дозволить майбутнім випускникам по закінченню навчання мати робітничу кваліфікацію відповідного рівня і скоротить час для підготовки майбутніх фахівців, – поділився планами начальник навчального центру ПрАТ «АЗОТ» Ігор Негробов, а також  розповів присутнім про особливості організації на підприємстві екскурсій для студентів і викладачів вузу та проходження практики.

 

МАЙБУТНІ ХІМІКИ-ТЕХНОЛОГИ ЗАВЕРШИЛИ ПРОХОДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

У період з 15.01.2024 по 11.02.2024 згідно графіку навчального процесу Черкаського державного технологічного університету, студентами 3 курсу спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія завершено технологічну практику та оформлено звітну документацію відповідно до програми практики та індивідуальних завдань (керівник практики від ЧДТУ – доцент кафедри хімічних технологій та водоочищення Мирослава Коваль). Метою технологічної практики є закріплення на виробництві одержаних теоретичних знань, ознайомлення із технологічними процесами виробництва та виробничими професіями.

Базовим підприємством для проходження практики обрано флагмана хімічної промисловості Черкащини – приватне акціонерне товариство «АЗОТ». Для цього був заключений договір між ЧДТУ та ПрАТ «АЗОТ» (Договір № 149-802 від 07.12.2023).

Пройшовши детальний інструктаж з техніки безпеки та охорони праці, всі студенти були забезпечені місцями проходження практики: цех з виробництва аміаку ІІ черги ( цех А-3) і цех з виробництва карбаміду ІІІ черги ( цех М-6).

Під час проходження практики студенти ознайомилися з технологіями виробництв аміаку та карбаміду, вивчили конструкції та принципи роботи основного та допоміжного обладнання спецчастини технологічних схем, зібрали необхідний матеріал з охорони праці на виробництві та з економіки виробництва, ознайомилися з технологією переробки відходів виробництва та основами автоматизації технологічних схем.

Всі студенти оформили звіт практики, щоденник практики та успішно захистили його на кафедрі хімічних технологій та водоочищення спеціально створеній комісії.

8 лютого 2024 року на кафедрі хіічних технологій та водоочищення ЧДТУ відбувся ювілейний 40 випуск дипломованих спеціалістів/магістрів. У цей день отримали дипломи випускники-магістри спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія. Колектив кафедри щиро вітає своїх випускників!

Нехай отримані знання стануть поштовхом в професійному та життєвому зростанні. Адже ваші успіхи – це наші перемоги, а ваші невдачі – це наші поразки. Зичимо успіхів та професійних і життєвих перемог. 

   

Викладачі ЧДТУ підвищуватимуть кваліфікацію виробничників «Азоту»

Професорсько-викладацький склад Черкаського державного технологічного університету буде залучено до роботи курсів підвищення кваліфікації, які Черкаський «Азот» проводить для працівників технологічних цехів. Це передбачено новим договором про співпрацю, укладеним між підприємством та навчальним закладом 19 січня цього року.

 Черкаський «Азот» постійно проводить підвищення кваліфікації своїх працівників у навчальному центрі, залучаючи для цього власні інженерно-технічні кадри. Відтепер виробничники отримають змогу поглиблювати свої базові знання, слухаючи лекції викладачів вишу.

– Підготовка фахівців-хіміків вимагає багато часу, теоретичних і практичних знань, чіткого розуміння процесів, які проходять на виробництві. Навіть випускникам з вищою освітою потрібно не менше року, щоб оволодіти спеціальністю апаратника і до п’яти років, щоб повноцінно керувати зміною. Якщо ж робітник не має фахової освіти, йому ще важче оволодіти професією. Тому наша мета – підвищення кваліфікації апаратників і машиністів підприємства на виробничо-технічних курсах. Вважаю, що залучаючи до проведення курсів викладачів університету, ми зможемо значно підвищити рівень теоретичних знань виробничників, – зазначив в.о. Голови Правління ПрАТ «АЗОТ» Андрій Перехрест.

Черкаський «Азот» давно і плідно працює з технологічним університетом. Студенти цього вишу проходять практику на підприємстві, чимало працівників заводу здобувають тут фахову освіту, працюють програми з підтримки дітей виробничників, які вирішили здобути хімічну освіту тощо.

– Наш університет фактично створений для того, щоб промисловість Черкащини була забезпечена кадрами і могла розвиватися. Тому ми задоволені, що домовилися про ще один напрямок співпраці й зможемо підвищувати кваліфікацію ваших працівників без відриву їх від виробництва. В подальшому, якщо буде потреба, можна організувати таке навчання і для електриків, фахівців з КВПіА, адже в нас є сильні викладачі, які готові на таку співпрацю, – наголосив ректор ЧДТУ Олег Григор.

Як зазначив керівник навчального центру «Азоту» Ігор Негробов, більше половини всіх фахівців-хіміків підприємства – випускники ЧДТУ. Багато з них нині працюють на керівних посадах.

Наразі фахівці підприємства спільно з викладачами університету розробляють навчальну програму за якою буде проводитися навчання робітників, без відриву від виробництва. Планується, що з 1 березня викладачі ЧДТУ вже розпочнуть читати лекції в навчальному центрі. 

     

   17 та 18 січня 2024 року на кафедрі хімічних технологій та водоочищення відбувся захист кваліфікаційних робіт магістрів. 14 студентів груп МГХТ-202 і ЗМГХТ-202 успішно захистили свої кваліфікаційні роботи, рішенням екзаменаційної комісії отримали кваліфікацію магістра хімічних технологій та інженерії спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія.

  Зичимо нашим випускникам професійних здобутків, фінансового благополуччя та переможного майбутнього.

      18 грудня 2023 року на засіданні Вченої ради Черкаського державного технологічного університету колеги, партнери, друзі, рідні, однодумці привітали з ювілеєм старшу викладачку кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, голову Черкаської обласної організації  Всеукраїнської екологічної ліги Наталію Фоміну.

   Зі щирими словами вітань заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Турченяк вручив ювілярці Почесну грамоту Черкаської обласної державної адміністрації і обласної ради з нагрудним знаком За особливі заслуги перед Черкащиною. Своєю чергою керівник Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Віталій Петров від імені Управління виразив шану Наталії Фоміній букетом яскравих троянд. 

    Від колективу Черкаського державного технологічного університету ректор ЧДТУ Олег Григор висловив науковиці теплі побажання до дня народження, вручивши Почесну Грамоту ЧДТУ за багаторічну сумлінну працю, активну життєву позицію, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців, реалізацію наукових проєктів і програм та з нагоди ювілею. 

    Принагідно Олег Олександрович передав Наталії Максимівні Грамоту від голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко за вагомий особистий внесок у створення та розвиток Всеукраїнської екологічної ліги, активну просвітницьку роботу з формування екологічного світогляду громадян України, наполегливу працю з розв’язання регіональних екологічних проблем, принципову громадянську позицію у сфері захисту довкілля та з нагоди 25 річчя ВЕЛ.

В грудні 2023 для кафедри ХТВ продовжена участь науковців кафедри у Міжнародній водній асоціації до вересня 2025 року про що було отримано сертифікат, який надає можливість викладачам, співробітникам та науковцям кафедри хімічних технологій та водоочищення користуватися пільговими умовами публікації статей, отримувати знижки на передоплату журналів, книг і статей видавництва IWA, отримувати безкоштовну підписку на журнал «The Water Quality Research» та інформаційний журнал видавництва IWA «The Source», отримувати знижки на участь в подіях і виставках IWA (Солодовнік Т.В. – Координатор від ЧДТУ).

20 грудня 2023 року на кафедрі ХТВ відбувся захист кваліфікаційних робіт магістрів

Студенти 1-го курсу кафедри Хімічних технологій та водоочищення успішно в грудні 2023 року завершили свій перший семестр в ЧДТУ , який проходив в офлайн режимі.

В рамках вивчення дисциплін «Загальна хімія» та «Неорганічна хімії» студенти виконали 12 лабораторних робіт та змогли на практиці зануритись в світ цікавих хімічних перетворень.

1 грудня 2023 року студент 2 курсу  групи ХТ-21 спеціальності “Хімічні технології та інженерія” Полтавець Віктор зустрівся із старшокласниками Матусівського ліцею № 1  (с. Матусів Звенигородського району Черкаської області) з метою профорієнтаційної роботи серед майбутніх абітурієнтів.  Віктор розповів про освітній процес  в ЧДТУ, про  навчання майбутнього хіміка-технолога, про професійність викладацького  складу кафедри. Учні 10-11 класів отримали в подарунок блокноти із інформацією про кафедру, про умови вступу на спеціальність “Хімічні технології та інженерія”. 

Програма Кваліфікаційного іспиту

18 квітня 2023 року на кафедрі хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ в рамках “Днів студентської науки”  відбулася наукова студентська конференція.

Майбутні хіміки-технологи  презентували  результати своїх  як практичних, так і теоретичних  досліджень, серед яких: лабораторні  дослідження щодо визначення рівня фітотоксичності відпрацьованого сорбенту  цеоліту, створення  в лабораторних умовах індикатор-тесту для  визначення парів ртуті та дослідження рівня забруднення повітря в навчальних аудиторіях;  оглядові теми про  шкідливі  та отруйні хімічні речовини, харчові добавки, їх вплив на організм людини. Розглядали проблему очищення стічних вод та інтенсифікацію цих процесів шляхом кавітації, інше. 

За результатами доповідей був  визначений переможець та призери конференції. 

1 місце – студентка 3 курсу групи ХТ-04 Фещенко Єлизавета. Тема наукової роботи: «Дослідження фітотоксичності відпрацьованого цеоліту, як сорбенту стічної води фарбувально-опоряджувального виробництва».

Науковий керівник к.т.н., доцентка Коваль М.Г.

2 місце – студентка 3 курсу групи ХТ-04 Ковальська Аліна. Тема наукової роботи «Шкідливий вплив парів ртуті на організм людини. Методи виявлення та знешкодження».

Науковий керівник к.х.н., доцентка Солодовнік Т.В.

3 місце – студенти 3 курсу групи ХТ-04. Лисиця Олексій з темою наукової роботи «Кавітаційні процеси інтенсифікації очищення стічних вод. Порівняльна характеристика»

та Костів В’ячеслав з темою наукової роботи «Інтенсифікації роботи аеротенку кавітаційними методами».

Науковий керівник к.т.н., старша викладачка Демчук І.М.

 

Щиро вітаємо студентів та їх наукових керівників! Зичимо подальших досягнень та наукових звершень!

Черкаський «Азот» проведе переоснащення очисних споруд із застосуванням інноваційних технологій

Фахівці Черкаського «Азоту» спільно з науковцями Черкаського державного технологічного університету (ЧДТУ) проведуть технічне переоснащення очисних споруд підприємства. Відповідну програму підписали сьогодні Голова Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров та ректор ЧДТУ Олег Григор.

Реалізація програми переоснащення розпочнеться вже з травня й буде завершена в 2025 році.

– Щороку концентрації забруднень в стоках міста, які надходять на очисні споруди «Азоту», збільшуються, тому наші фахівці постійно працюють над модернізацією обладнання та поліпшенням його роботи. Проєктом, який ми будемо втілювати в життя разом з науковцями університету, передбачене технічне переоснащення очисних споруд ПрАТ «АЗОТ» із застосуванням інноваційних методів, що дозволить покращити швидкість і якість очищення стічних вод та зменшити енерговитрати, – розповів Голова Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров.

На очисних спорудах «Азоту» застосовується біологічний метод очищення. Стічні води очищаються за допомогою спеціальних мікроорганізмів – активного мулу. Активувати й пришвидшити його роботу допомагає ферментація. Науковцями ЧДТУ запропоновано новий метод ферментації зворотного мулу, який здійснюватиметься з допомогою спеціальної установки – кавітатора.  Крім того, планується попередньо обробляти стічні води з допомогою ультразвуку для збільшення ступеня та швидкості їх освітлення від мінеральних домішок.

– Кафедра хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ вже років сім вивчає питання інтенсифікації процесів очищення стічних вод. Втілення в життя цієї ідеї розпочалося із замовлення нашому університету відповідних наукових розробок китайськими колегами. Після цього ми брали участь у міжнародному проєкті «Водна Гармонія Erasmus+», що реалізовувався за підтримки Європейського Союзу. Наші студенти та викладачі пройшли стажування в Норвегії, а університет отримав новітнє лабораторне обладнання, що дозволило нам провести ґрунтовні дослідження, – зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор.

Під час переоснащення очисних споруд науковці університету надаватимуть повний науковий супровід реалізації цього проєкту. Натомість фахівці відділів ПрАТ «АЗОТ» відповідатимуть за практичне втілення його в життя – виготовлення конструкторської документації, придбання та встановлення необхідного обладнання.  

НАУКОВИЦЯ КАФЕДРИ ХІМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ВОДООЧИЩЕННЯ ЧДТУ СТАЛА ПРИЗЕРКОЮ І МІЖНАРОДНОГО НАУКОВОГО ЧЕМПІОНАТУ КРАЇН ЄВРОПИ, АЗІЇ ТА АФРИКИ.

      В Об’єднаних Арабських Еміратах, м. Дубаї, з 1 по 28 лютого 2023 року відбувався І Міжнародний науковий Чемпіонат країн Європи, Азії та Африки. Захід був організований Міжнародним історико-біографічним інститутом (The International Historical Biographical Institute (Dubai – New York – Rome – Burgas – Jerusalem – Beijing). В міжнародному Чемпіонаті взяли участь 1027 учасників, з 59 країн світу. Роботи були подані з 36 галузей науки. Нагороди отримало 216 науковців. Україна зайняла почесне 11 місце. 

  З метою популяризації наукової діяльності кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету у міжнародних рейтингах, формування зв’язків кафедри ХТВ з міжнародними науковими організаціями, доцентка кафедри хімічних технологій та водоочищення Мирослава Коваль у співавторстві із професоркою кафедри дизайну Наталією Романенко взяла участь у командному змаганні Чемпіонату у галузі «Технічні науки». Представлена ними на конкурс наукова робота «Waste water recycling in textile dyeing technologies» (Рециркуляція стічної води в технологіях фарбування текстильних матеріалів) відзначена, як одна із кращих, а Коваль М.Г. і Романенко Н.Г. стали бронзовими призерами конкурсу та нагороджені відповідними дипломами.

  Колектив кафедри хімічних технологій та водоочищення щиро вітає пані Мирославу із переконливою перемогою і бажає подальших успіхів та досягнень!!

 

СТУДЕНТИ КАФЕДРИ ХІМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ   ПРОЙШЛИ ВИРОБНИЧУ ПРАКТИКУ НА ПІДПРИЄМСТВІ ПРАТ «АЗОТ», М. ЧЕРКАСИ.

Основним завданням студентів є здобуття професійних практичних навиків роботи. Практичні навики роботи на підприємствах студенти здобувають  на протязі одного місяця. Кожен студент має можливість обрати організацію в якій проходитиме практика. Надихаючись роботою викладачів, деякі студенти залишаються на практиці в стінах рідної альма-матер, для того щоб освоїти роботу науковців та винахідників.

В січні 2023 році  чоловіча частина групи ХТ-04 студентів хіміків-технологів III курсу перевагу віддали  найбільшому хімічному підприємству нашого міста ПАТ «АЗОТ». Кожен мав право обрати сферу діяльності. Троє студентів Лисиця Олексій, Цабенко Вячеслав та Костів В’ячеслав для практики обрали центральну лабораторію ПрАТ «АЗОТ», де вони проходили практику під керівництвом провідного інженера центральної лабораторії, кандидата технічних наук Демчук Іванни Михайлівни.

Після проходження вступного та первинного інструктажів студентам видали засоби індивідуального захисту та спец. одяг. Проведено ознайомлення студентів з роботою структурних підрозділів центральної лабораторії.  Лабораторії студентів ознайомили з роботою  аналітичного обладнання. Найбільшу зацікавленість у студентів викликали  хроматографи та атомники.  Практичні уміння – важливий етап у підготовці молодих фахівців.

Результати досліджень, проведених у період проходження практики на ПАТ «АЗОТ», студенти 3-го курсу будуть представляти на  майбутніх  конференціях.

  НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-ХІМІКІВ У ЛІТНІЙ ШКОЛІ В НОРВЕГІЇ

 У червні 2022 року студенти 3-го курсу  Черкаського державного технологічного університету спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» Фещенко Єлизавета та Лисиця Олексій у складі групи з дев’яти студентів, які представляли різні регіони України, проходили тритижневе навчання в Літній школі Норвезського університету природничих наук (NMBU – Norwegian University of Life Sciences) в рамках міжнародного освітнього проекту  «Водна Гармонія. Євразія ІІ». Окрім українських студентів, до Літньої школи приєднались ще 60 студентів з різних країн світу: Молдови, Норвегії, Шрі-Ланки, Таджикистану, Уганди, США, Німеччини, Румунії, Монголії, Польщі, Бразилії.

Літня школа тривала три тижні з 13 червня по 1 липня, заняття проходили в Норвезькому університеті природничих наук, розташованому в невеликому містечку Ос, неподалік від столиці Норвегії – Осло.

В програму Літньої школи входило ознайомлення студентів з різними сучасними платформами моделювання процесів водоочищення та керування водними ресурсами, такими як: STOAT, SIM4NEXUS, Adaptive Planning. Також вивчалися дисципліни, які охоплювали наступні розділи: біоекономіку, нанотехнології, кібербезпеку у водному секторі та цифронізацію. Студенти були ознайомили з платформами для комунікацій в професійному руслі: Linkedin, Atleto, Nexxt, Indeed та Jobcase. По завершенню навчання студенти успішно здали два іспити з дисциплін: «Очищення води та стічних вод» та «Управління водними ресурсами в холодному кліматі», а також отримали теми і завдання для підготовки курсових проектів, які вони захистять в кінці вересня в онлайн режимі. В рамках екскурсійної програми, студенти відвідали підземні станції водопідготовки та очищення стічних вод, які знаходилися у скалах на околицях Осло.

На деяких лекціях та заняттях разом зі студентами були присутні і викладачі кафедри хімічних технологій та водоочишення Тетяна Солодовнік, Мирослава Коваль та Іванна Демчук, які є членами міжнародного освітнього проекту «Водна Гармонія, Євразія ІІ» і в цей час проходили міжнародне стажування в Норвезькому університеті природничих наук.

Колектив кафедри хімічних технологій та водоочищення та студенти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» щиро дякують колегам Норвезького університету природничих наук, професору Харші Ратнавірі та Захару Малецькому за організацію корисних вебінарів, а всім лекторам за цікаві, пізнавальні та інформативні лекції! 

 

Викладачі кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету долучилися онлайн до серії вебінарів тренінгу підвищення кваліфікації “Інноваційна педагогіка у водних освітніх програмах вищої школи”. Тренінг був організований викладачами Норвезького університету природничих наук (м. Ас, Норвегія) у рамках міжнародного освітнього проєкту «Водна Гармонія.Євразія-ІІ».

Тренінг проходив впродовж 2021 та 2022 років і складався з 11 вебінарів, тематика яких охоплювала різні напрямки підвищення кваліфікації – від сучасних інтерактивних методів навчання та рекомендацій щодо підготовки наукових публікацій, до сучасних інструментальних методів вимірювань та інформаційного моделювання будівель.

До вебінарів були залучені професори з університетів Норвегії (Норвезький університет природничих наук), США (Університет штату Мічиган; Колумбійський університет; Університет Вашингтону), Польщі (Вармінсько-Мазурський університет) та фахівці норвезьких компаній DOSCON та Norsk Wavin. Вебінари тренінгу відвідало більш ніж 200 осіб з університетів та підприємств Норвегії, України, Молдови, Казахстану, Таджикистану, Киргизії, США, Польщі. Загальна кількість університетів учасників тренінгу 30, з них з України 16 університетів та один коледж.

Кафедра кафедри хімічних технологій та водоочищення прийняла активну участь у всіх он-лайн вебінарах, 7 викладачів отримали відповідні сертифікати а викладачі кафедри Тетяна Солодовнік, Мирослава Коваль та Іванна Демчук з 09.06 по 15.06.2022 відвідали Норвезький університет природничих наук та прийняли участь фінальному вебінарі “ Фізичні та кіберриски у водному секторі”, що завершив серію вебінарів тренінгу підвищення кваліфікації.

Під час перебування на фінальному вебінарі координатору проєкту професору Харші Ратнавірі (Норвезький університет природничих наук) викладачами кафедри ХТВ була презентована авторська монографія завідувача кафедри хімічних технологій та водоочищення Геннадія Столяренка «Озоно-радикальні процеси в технології денітрифікації газових потоків».

Колектив кафедри ХТВ щиро дякує колегам Норвезького університету природничих наук, професору Харші Ратнавірі та асистенту професору Захару Малецькому за організацію корисних вебінарів, а всім лекторам за цікаві лекції! 

 

ДНІ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКИ НА КАФЕДРІ ХТВ

В рамках проведення Днів студентської науки ЧДТУ-2021 студентами кафедри хімічних технологій та водоочищення було підготовлено 44 доповіді-презентації за двома напрямками: «Експериментальні науково-дослідні роботи» та «Оглядові теоретичні презентації».

На підсумковому засіданні секції «Хімічні технології та водоочищення», яке було організоване в режимі on-line відеоконференції було заслухано 15 найкращих робіт. Слухачами та учасниками відеоконференції були магістри 1-го курсу та студенти 1-4 курсів в загальній кількості 57 осіб, аспіранти та викладачі кафедри. Всі доповіді супроводжувались презентаціями з використанням мультимедійних засобів. Вітаємо переможців та призерів і бажаємо їм успіхів та натхнення.

Призові місця присуджено:

За напрямком «Експериментальні науково-дослідні роботи»

 

І місце:

      Яворська Вікторія Володимирівна – студентка гр.ХТ-84

Керівник: доцент Коваль М.Г.

ІІ місце

      Петраш Богдана Іванівна – студентка гр.ХТ-74

Керівник: ст.викладач Демчук І.М.

ІІІ місце

      Менчикова Регіна В’ячеславівна – студентка гр. ХТ-74

Керівник: доцент Солодовнік Т.В.

За напрямком «Оглядові теоретичні презентації»

І місце:

      Фещенко Єлизавета Ярославівна – студентка гр. ХТ-04

Керівник: ст.викладач Фоміна Н.М.

 

ІІ місце

            Козакова Аліна Олегівна – студентка гр. ХТ-04

Керівник: ст.викладач Фоміна Н.М.

ІІІ місце

      Костів В’ячеслав Олександрович – студент гр. ХТ-04

Керівник: доцент Коваль М.Г.

 

Також велика подяка студентам кафедри ХТВ, які прийняли активну участь у підсумковому семінарі до днів студентської науки ЧДТУ-2021 та підготували доповіді-презентації, а саме:

      Мельник Юлія Андріївна – студентка гр. ХТ-74

Керівник: доцент Коваль М.Г.

      Кам’янецька Дарія Анатоліївна – студентка гр.ХТ-94

Керівник: доцент Солодовнік Т.В.

      Старовойт Марія Володимирівна – студентка гр.ХТ-94

Керівник: доцент Солодовнік Т.В.

      Куцевол Сергій Миколайович – студент гр.ХТ-84

Керівник: ст.викладач Клименко Т.В.

      Колосенко Денис Олегович– студент гр.ХТ-84

Керівник: ст.викладач Демчук І.М.

      Геворгян Артем Артурович– студент гр. ХТ-84

Керівник: ст.викладач Демчук І.М.

Студенти та викладачі кафедри ХТВ взяли активну участь у проекті “Grening of the Planet” місією та ціллю якого є відновлення екосиситеми Землі,   привернення увагу світу та обєднання людей довкола глобальних еко викликів. Акція ” 1 млн дерев за один день у 100 країнах світу” проводилась  офлайн та онлайн-режимі з включенням 100 країн світу.

ПЕРЕМОЖЕЦЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ
СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ЕКОЛОГІЯ»

Пандемія вносить свої корективи в навчальне та наукове життя студентів. Так, студент групи МГХТ-904 спеціальності «Хімічні технології та інженерія» Кузьменко Владислав Геннадійович у березні 2020 був учасником Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія», який відбувався в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». І, враховуючи карантинні обмеження, в лютому 2021 року він отримав диплом І ступеня за високий науковий рівень підготовки. Матеріали наукової роботи на тему: «Використання природних цеолітів в процесах очищення води від текстильних барвників із подальшою коагуляцією» опубліковані в збірнику «Матеріали Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт».

Науковий керівник к.т.н., доцент, доцент кафедри хімічних технологій та водоочищення Коваль Мирослава Григорівна.