,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ говорили про кібербезпеку в умовах повномасштабного вторгнення, реальні загрози та протидію
Понеділок, 06 травня 2024 13:55

У ЧДТУ говорили про кібербезпеку в умовах повномасштабного вторгнення, реальні загрози та протидію

У ЧДТУ говорили про кібербезпеку в умовах повномасштабного вторгнення, реальні загрози та протидію

6 травня 2024 року в Черкаському державному технологічному університеті студенти спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації» та 123 «Комп’ютерна інженерія» обговорили кібербезпеку в умовах повномасштабного вторгнення зі старшим інспектором відділу протидії кіберзлочинам в Черкаській області ДКП НПУ Олегом Паншутіним.

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення зросла активність кібершахраїв та з'явилися нові види кібершахрайств. Про кібербезпеку, реальні загрози, протидію кібершахраям та кібергігієну поінформував студентську молодь представник кіберполіції, презентуючи в ЧДТУ проєкт із кібербезпеки BRAMA (БРАМА), який спрямований на знищення російських осередків та шахрайських ресурсів в середовищі Інтернет; зменшення рівня булінгу та цькування в мережі; протидію розповсюдження наркотиків та шахрайству; навчання та тренінги з кібергігієни; просвіту населення щодо інформаційної гігієни; залучення та мотивацію громадян до активної громадянської позиції.

Під час зустрічі Олег Паншутін навів приклади найпоширеніших шахрайських схем, націлених на виманювання грошей через заволодіння аккаунтами у соцмережах, створення фейкових сайтів, надсилання емейлів зі шкідливим програмним забезпеченням та повідомлень тощо.

Заохотивши молодь доєднуватися до проєкту «BRAMA», Олег Паншутін надав низку рекомендацій для захисту особистих банківських рахунків, облікових записів, електронної пошти.

– Один непродуманий крок, одна непродумана дія можуть призвести до непоправних втрат: фінансових, репутаційних та інших, – наголосив Олег Паншутін, закликаючи молодь бути пильними, перевіряти достовірність інформації та вдосконалювати ІТ-навички. – Нині – ера кібербезпеки, ера ІТ-фахівців, де ви всі можете проявити свій професіоналізм. Сьогодні у вас є всі шанси стати фундаментом кібербезпеки України, реалізовуючи свої знання та вміння у цій сфері.